Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Siófoki győzelem a barcsi tűzoltóversenyen

2011.06.18

tuzoltoverseny03.jpgA négy versenyszám közül elsőként a 100 méteres akadálypályát kellett leküzdenie a versenyzőknek, melyet egy ember hajt végre. Az akadálypálya egy két méter magas palánk átugrásával kezdődik, majd a versenyzőnek két tömlővel a kezében egy gerendán kell végigszaladni, ezt követően pedig a tömlőket összeszerelve és az osztóra rákapcsolva kell átfutni a célvonalon. Minden indulónak két lehetősége volt bizonyítani gyorsaságát és ügyességét, és a jobbik eredménnyel kerülhetett ebben a számban akár a dobogó legfelső fokára.

A második versenyszám a kismotorfecskendő szerelés, mely igazi csapatmunkát igényel, ugyanis 7 tűzoltó összehangolt munkájára van szükség, hogy az oltóvíz az egy köbméteres kádtól eljusson egész a céltábláig. Ennek 3 darab 20 méteres tömlőn és 2 sugáron keresztül kell megtörténnie úgy, hogy a víz szivattyúzását egy kismotorfecskendő végzi.

Az egyik leglátványosabb verseny a horoglétra-mászás volt, ahol az 1. helyezett egy kaposvári tűzoltó lett. Ebben a feladatban a versenyzőnek egy 3 emelet magas mászóház legfelső szintjére kell feljutnia, ahol természetesen köteles biztosítás mellett kell bemutatnia fürgeségét.

A legösszetettebb feladat a 4x100 méteres váltó, amikor a négy tagú csapat minden egyes résztvevője egy-egy akadályt leküzdve jutott el a célvonalig. Az első 100 méteren egy kis házra kell felmászni létrán keresztül, majd onnan leugorva elfutni a váltópontig, ahol a palánkugró indul neki a távnak. Őt a gerendafutó váltja, majd a sugárcső átadásával jut el az utolsó emberhez a lehetőség, hogy befejezze a versenyszámot egy tűzoltással. Ez pedig nem más, mint üzemanyaggal és vízzel megtöltött 1,5x1 méteres tálcatűz eloltása porral oltó tűzoltókészülékkel, úgy, hogy az ne gyulladjon vissza, míg a versenyző beér a célba.

A verseny végén a díjakat Heizler György tű. ezredes, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át, és egyben elismerését fejezte ki a tűzoltó bajtársaknak.

Forrás: www.langlovagok.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.