Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parlament előtt a tűzoltóságok államosítása

2011.06.14

tuzoltok.jpgHa az Országgyűlés elfogadja, jövő évtől államosítják a hivatásos önkormányzati tűzoltóságokat, és elveszik az önkéntes tűzoltóságok működési területét.

Sürgősségi javaslattal a kormány a belügyminiszter útján benyújtotta az Országgyűlésnek a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló tervezetét. A javaslat szerint 2012. január 1-jével a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami tűzoltósággá alakulnak át. Az állami tűzoltóság (a hivatásos tűzoltóság és a tűzőrség) a hivatásos önkormányzati tűzoltóság általános jogutódja.

A hivatásos önkormányzati tűzoltóság működtetését és fenntartását szolgáló, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok használatában lévő, és a tűzoltósági feladatok elvégzéséhez szükséges önkormányzati vagyon térítésmentesen az állam tulajdonába kerül. A jogelőd hivatásos önkormányzati tűzoltóságok parancsnokai az új parancsnokok kinevezéséig ellátják a hivatásos tűzoltóságok és tűzőrségek parancsnoki feladatait.

Az indoklás szerint a tűzvédelmi feladatok a lakosság életének, testi épségének, vagyonának védelmével, a közbiztonság fenntartásával kapcsolatos állami kötelezettségek fogalomkörébe sorolhatóak be. A tűzvédelmi, műszaki mentési feladatokat végző szervezetrendszer az állam egyik elsődleges funkcióját látja el, így egységes irányítása, finanszírozása, a területi kiegyensúlyozatlanságok megszüntetése csak akkor biztosítható teljes körűen, ha a feladat ellátásának felelősségét az állam magára veszi.

Az új szabályozás szerint az eddigi önkéntes tűzoltóságok, új nevükön önkormányzati tűzoltóságok önálló működési területtel nem rendelkeznének, így az ország teljes területét lefedő hivatásos tűzoltóság az állami irányításból adódóan egységes elvek mentén tudja majd biztosítani a tűzvédelmet. Az önkormányzati tűzoltóságok természetesen továbbra is végeznének tűzoltási és műszaki mentési feladatokat, de most már nem elsődleges beavatkozóként, hanem a hivatásos tűzoltóságot segítve, az általuk kötött együttműködési megállapodás alapján.

Forrás: Lánglovagok.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Eddig is működött

(Sam a tűzoltó, 2011.06.14 23:32)

Ha nem tévedek, akkor a kármegelőzés, illetve a bajbajutottak segítsége állampolgári kötelesség alapvetően. Ahelyett, hogy támogatnák az önkéntes egyesületeket, kitalálják az okosok, akik a gyufa elfújása közben is megégetik a szájukat, hogy csak az általuk felügyelt és irányított tűzoltóság tudja elvégezni a munkát. Pedig eddig is működött, sőt igen jelentős múltja van a tűzoltóknak ezektől az "okostojásoktól" függetlenűl.