Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ötmilliárd forintba kerül az új segélyhívó szám

2011.06.15

112.jpgA tervek szerint 2012 végétől egységes lesz a segélyhívás Magyarországon, a kormány öt milliárd forintot költ erre.

A több éves helyben topogás után a kormány a napokban eldöntötte, hogy bevezeti az egységes segélyhívó rendszert - jelentett be Nyitrai Zsolt, a fejlesztési tárca informatikai államtitkára. Ezt az egységes informatikai alapú rendszert használja majd a rendőrség,a  tűzoltóság, a mentők és a természetvédelem is.

A beruházásra az állam öt milliárd forintot különített el, s azt az Elektronikus Kormányzati Operatív program részeként valósítja meg. A várakozások szerint a jelenleginél sokkal gyorsabb lehet a segítségnyújtás. A mostani rendszer ugyanis sok időveszteséget rejt magában, s több fontos eleme is hiányzik: nincs lehetőség például a bejelentő helyének meghatározására.

Későbbiekben ez is megoldódik, s a rendszer része lesz helymeghatározó rendszer, egy intelligens adatlap is kapcsolódik a programhoz, amelyen rögzítik a bejelentések adatait. Mártai István, az Országos Mentő Szolgálat főigazgatója szerint a gyorsaság mellett az is cél, hogy hívás ne vesszen el.
A jelenlegi rendszer jellemzéseként Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, hogy például a 105-ös segélyhívás 170 helyre fut be.

Hatala József altábornagy, az Országos Rendőrfőkapitány főkapitánya pedig azt emelte ki, hogy az új rendszer bevezetése után a szolgálatszervezés is egyszerűbb lesz, s a bevetésirányítással foglalkozók száma pedig csökkenthető, s ők például közterületre irányíthatók. Hatala azt is elmondta, hogy az országban két központot alakítanak ki a 112-es "kiszolgálására" Miskolcon és Szombathelyen. Az altábornagy szerint egy átmeneti idő után kivezetik a jelenlegi 104, 105, 107-es számokat, s csak a 112 él tovább.


Forrás:www.napi.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.