Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önkéntes Tűzoltó Egyesületek Országos Értekezlete

2012.01.19

oote.jpgAz eseményre 450 civil tűzoltó egyesület képviseltette magát az ország minden tájáról de szép számmal voltak a vezető tisztségeket betöltő hivatásos tűzoltók is. A rendezvényen több mint ezren vettünk részt.

A bejárat előtt tűzoltó zenekar gondoskodott a regisztrálás és a rendezvény megkezdése közötti idő kellemes eltöltéséről. Az érkezőket kávéval, friss pogácsával és ásványvízzel várták.

A küzdőtéren felállított 850 szék kevésnek bizonyult, így mi is a emeleten foglaltunk helyet és meg is töltöttük a lelátót.

A rendezvényt Bérczi László tűzoltó dandártábornok nyitotta meg, köszöntve az egybegyűlteket, majd előadást tartottak: Bakondi György tű. altábornagy, Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, Kossa György tű. ezredes, Demény Ádám tű. alezredes
Gyurka Tímea tű. őrnagy, Bende Péter ny. tű. vezérőrnagy

Az előadások részletes tartalmát a Lánglovagok weboldalon lehet megtekinteni, illetve ugyan itt láthatóak fényképek is.

Bíztunk benne, hogy miután állami kézbe kerül a tűzoltóság, ismét vissza áll a normatív támogatás, ami annyit tesz, hogy taglétszám alapján kapnak az egyesületek a javakból, de marad a korábbi pályáztatási rendszer, melynek keretösszege 120 millió forint.

Bizonyos feltételek szigorodtak, mint például a saját fecskendőt évente kell vizsgáztatni, ez konkrétan sok egyesület számára kizárja a lehetőséget, hogy saját szerrel rendelkezzen. Ennek következményeként nem köthet szerződést hivatalos tűzoltósággal és hát a legalacsonyabb kategóriába kerül besorolásra, ahol a pályázható pénzek is alacsonyak.

Némi csalódottsággal vettük az utunkat hazafelé, mert bár hangzatos szavakat kaptunk, mint hogy "a szabadidőnket feláldozzuk, a szeretteinket soha" - eredeteztetve a rettenthetetlen című filmből - illetve elhangzott, hogy alulról kell építkezni és meg kell becsülni az önkéntes munkát, mert egyre kevesebb az önkéntes tűzoltó,  ennek ellenére úgy néz ki, hogy a valós, kézzel fogható támogatás, amelyből tömlőt vagy védőfelszerelést lehet vásárolni, elmarad.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.