Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kigyulladt a Damari erdő

2014.06.07

A szigetszentmiklósi hivatásos, a délegyházi- és a majosházai önkéntes tűzoltók vettek részt a lángok megfékezésében és az utómunkálatokban.

erdo.jpgA Damari erdő Majosháza felé eső része égett, de mivel egy kishíd épült a lencsés csatorna felett, a tűzoltó autók nem tudtak ebből az irányból bemenni az erdőbe, ahol a nagy füst miatt nem lehetett látni, hogy milyen ményen terjedt el a tűz. Ezért a Sziget 2 maradt a helyszínen és lapátokkal, puttonyfecskendővel megkezdték az oltást, míg Sziget 1, Délegyháza és Majosháza megkerülte az erdőt Dunavarsány felöl. A rossz minőségű hepe-hupás úton mintegy fél óra volt az egyébként alig 8 kilométeres kerülő megtétele.

Szerencsére a Sziget 2 le tudta feketíteni a tüzet, hiszen nagyobb tűz esetén a kerülő miatt igen nagy területen elterjedhetett volna tovább, ami így is 300-400 méter mélyen beért az erdőbe. Az utómunkálatokat a délegyházi fecskendő két gyorsbeavatkozó sugarával végezték a délegyházi és a majosházai tűzoltók.

Az erdő alja tele volt a nyírfa pihéjével, amely pillanatok alatt lángra lobban és a szél is könnyen felkapja, így egymástól független területeken voltak égésnyomok, kisebb területek égtek, nem pedig összefüggően az egész erdő. A nyárfapihe helyenként úgy összeállt, mint a gyapjú, és vastagon lerakódott a talajra, így a felszín alatt tovább tudott izzani, ezért még 2 nap múlva is találtalak a majosi tűzoltók füstölgő gócokat. Az erdő a rendszeres ellenőrzésnek köszönhetően nem gyulladt vissza.

Minden résztvevőnek köszönet a munkájáért!