Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Két szék között az önkéntes tűzoltók

2011.11.10

tuzoltosag.jpgAz Országgyűlés által elfogadott Katasztrófavédelmi Törvény szerint januártól – az eddig önkéntes, januártól önkormányzati tűzoltóság elnevezéssel működő – köztestületi tűzoltóságokat érintő jogszabályváltozásokkal kell számolni. A Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LÖTOSZ) a tűzoltóságok jövőbeni feladatai, működésük feltételei, finanszírozásuk témájában szervezett konferenciát. A konferenciára a LÖTOSZ elnöksége meghívta a tagszervezetek elnökeit, parancsnokait és a székhely települések polgármestereit, valamit a szakmai felügyeletet ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselőjét. Velük közösen kívántak választ találni azokra a kérdésekre, melyek az 1996 óta működő, Magyarország tűzvédelmében bizonyítottan meghatározó szerepet betöltő önkéntes tűzoltóságok további működését befolyásoló jogszabálytervezetek vetnek fel.

Balog Lászlót, a LÖTOSZ elnökét kérdeztük: - Hogyan érinti az önkormányzati tűzoltóságok további működését a hivatásos tűzoltóságok államosítása, az ebből következő új szakmai irányítási, ellenőrzési rendszer bevezetése?
- Alapvető változás, hogy a tűzvédelem állami feladat lett. A hivatásos tűzoltóságok, szám szerint 96, eddig is állami fenntartással működtek, azonban az önkéntes tűzoltóságokat, amelyekből 68 van az országban, az önkormányzatok tartották fenn. Saját tűzoltóságom, Jászkisér például hat éve alakult úgynevezett Önkéntes Tűzoltóság a törvény szövegezése szerint. Mint ilyen, a többi önkéntes egységgel együtt összesen 626 település elsődleges tűzvédelme a feladata. A helyi feladatokat általában más tűzoltó egység közreműködése nélkül is el tudja látni. Ilyen feladatok a műszaki mentés, a közlekedési baleseteknél és a természeti katasztrófáknál szükséges mentés, kárelhárítás, és természetesen az elsődleges tűzvédelem.

- Milyen, az irányítást-szervezést érintő változásokat hoz a törvénymódosítás?
- Az irányításban eddig minden szakmai felügyeleti jogot a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság gyakorolt. Januártól ezek a jogok a hivatásos tűzoltóságokra szállnak. Ennek következménye, hogy nem önállóan kell gondoskodnunk a tűzoltók kiképzéséről, a gyakorlatok biztosításáról. Arról nincs információnk, hogy a képzési rendszert ki és mikor dolgozza ki, s hogy mi, önkéntes tűzoltóságok egyáltalán kapunk-e szerepet az önkéntes tűzoltók kiképzésében.

- Mi változott működésük finanszírozását illetően?
- Az idei 2,063 milliárd forintos állami támogatás helyett csak 1,5 milliárd forintot terveztek a jövő évi költségvetési törvényben a javaslattevők, miközben a köztestületi tűzoltóságok száma, feladata nem változott. Az 1996-os törvény kimondja, hogy a tűzoltóságok feladatarányos költségvetési támogatásra jogosultak. Mai napig nincs kidolgozva, hogy mennyit vállal az állam, illetve, hogy mennyi pénzt állapít meg a védelmi feladatok ellátásához szükségesnek. A 68 önkéntes tűzoltóság önkormányzati támogatással 2,063 milliárd forintból gazdálkodott. (A 96 hivatalos tűzoltóságok 35 milliárdból.) Mi úgy látjuk, hogy a terület rendkívül alulfinanszírozott, ezért is uralkodott elkeseredett hangulat a keddi konferenciánkon. Januártól az államé a felelősség, ugyanakkor a finanszírozás ezt a módosítást nem követi, sőt, csökkentették a támogatásunkat 600 millió forinttal. Az állam a jogállás ellenére az önkormányzatoktól várja az önkéntes tűzoltóságok költségvetési hiányának befoltozását, márpedig azok gyakorlatilag nem képesek kifizetni a hiányzó összeget, és jogilag sem kényszeríthetők erre. A konferenciánkon jelen lévő polgármesterek és jegyzők maguk is megerősítették, nem fogják tudni finanszírozni a működésünket, hiszen még a teljes költségvetésüket sem ismerik.

- Állami részről kihez fordultak megoldásért?
- A vázolt probléma megoldását a konferencián jelen lévő Hoffmann Imre főigazgató helyettestől kértük, aki november végére ígért választ kérdéseinkre.

- Említette az elkeseredett hangulatot, hogyan foglalná össze ennek az okát?
Az elkeseredés annak szól, hogy tíz-húsz éves munkánk eredménye van veszélyben, de a megoldás nem a mi kezünkben van. Mi megtesszük a tőlünk telhetőt, dolgozunk, de vannak olyan balesetvédelmi előírások, kötelező eszközök, amelyeket pénz nélkül nem lehet beszerezni, s amelyek híján a munkát nem lehet elvégezni.

tuzoltosag.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.