Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jó tanácsok téli kiránduláshoz

2012.02.08

teli-ut.jpgBehavazott turistaútA téli időszakban különösen fontos tudunk, hogy a lakott településektől távoli erdőkben, a hegyek között akár 5-8 fokkal is hidegebb lehet a városokban mért hőmérsékletnél. A hóréteg vastagságára ugyancsak igaz, hogy az erdőben 10-30 centiméterrel nagyobb hóra is számíthatunk, mint a települések útjain. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szokásosnál alaposabban, tudatosan készüljünk fel már egy rövidebb téli kirándulásra is. A nyáron megszokott séta megfelelő felkészülés hiányában télen komoly veszélyforrás lehet. Éppen az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. a katasztrófavédelem és a tűzoltóság szakembereivel közösen néhány alapvető szempontra hívja fel a hideg ellenére kirándulni indulók figyelmét.
 
- Lehetőleg senki ne induljon egyedül kirándulni.
 
- Mindenki a képességeinek megfelelő túrára vállalkozzon. Az útvonalat tervezzük meg előre, és a nehezebb közlekedési viszonyok miatt számítsunk a szokásosnál hosszabb menetidőre. Legyen nálunk térkép, amelyen folyamatosan követni tudjuk helyzetünket és a hátralévő útszakasz hosszúságát.
 
- A túl nehéznek vagy hosszúnak bizonyuló túráról időben forduljunk vissza, számolva a téli időszakban viszonylag korán beköszöntő esti sötétedéssel.
 
- Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén segítséget tudjunk kérni. Mivel az erdőterületen nem mindenütt találunk térerőt, érdemes valaki családtagot, ismerőst előre értesíteni kirándulási tervünkről, a túra tervezett útvonaláról és időtartamáról.
 
- Lényeges a megfelelően réteges, meleg öltözködés, és a csúszásgátló talpú, meleg lábbeli. Mély hóban nagy segítséget nyújt a bakancs szára fölé érő kamásli. Ilyen utakra érdemes túrabotot is magunkkal vinni.
 
- A hátizsákban mindenképpen legyen termoszban meleg innivaló és a szokásos szendvicseknél több, energiadús tartalék élelmiszer. Ugyancsak jó szolgálatot tehet néhány tartalék ruhadarab. Figyeljünk - különösen a gyerekek - folyamatos energia utánpótlására.
 
- Tartsuk be a téli erdőben esetleg előforduló figyelmeztetéseket, melyek egy-egy nehezen járható útszakasz elkerülésére vagy csak egy irányból történő használatára vonatkoznak.

Forrás:parkerdo.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.