Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jégről mentés és szituációs gyakorlatok az Abért-tónál

2013.02.08

232930.jpgZuhogó esőben zajlott gyakorlat szombaton, a lukácsházi Abért-tónál. A tervezett elemek begyakorlása mellett volt lehetőség elméletben jónak tűnő mentési mozzanatok kipróbálására is. Fotóink és videónk ebbe a gyakorlatba enged bepillantást.

Arról, hogy pontosan mi zajlott a tó partján a Katasztrófavédelem közleményét hívjuk segítségül. Íme: A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság közös foglalkozásának célja a jégről és a vízből történő mentés mozzanatainak begyakorlása, valamint a rendelkezésre álló technikai eszközök gyakorlati alkalmazása volt.

Az eseményen részt vettek a Savaria Dive Búvárklub, az Országos Mentőszolgálat, valamint az együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek (Vép-Bozzai, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Velem, Nemescsó, Kőszegdoroszló, Kőszegfalva, valamint Répcevis Önkéntes Tűzoltó Egyesületek) és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, összesen 77 fővel.

A végrehajtást a témakörhöz kapcsolódó elméleti, illetve munkavédelmi oktatás előzte meg, melyet a Szombathely Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka tartott. Az elméleti oktatás részét képezte a mentőszolgálat részéről történő hipotermiás betegek ellátásának lehetőségeiről szóló ismertetés, és a mentőgépjármű felszereléseinek bemutatása.

Az átadott ismereteket a megvalósítás követte, melynek során a tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai gyakorolhatták a pneumatikus mentőstéggel, a négy részes dugólétrával, valamint a pneumatikusan feltöltött tűzoltó nyomótömlővel történő vízből és jégről való mentést.

A kétórás szituációs gyakorlat végén Seper András tű. alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, és Göncz Szabolcs tű. őrnagy, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka értékelt. Az értékelés során kiemelték, hogy a hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek közös együttműködése példaértékű. Elkötelezetten, és segítő szándéktól vezérelve hajtották végre a gyakorlatot.

Forrás: nyugat.hu