Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Haranglábat avattak a tűzoltóságon

2012.09.12

cikkhez.jpgTizenegy évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én csapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két utasszállító repülőgép. A terrortámadás mintegy háromezer ember életébe került. Az áldozatok nagy része civil volt, de a mentésben segédkező tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, rendőrök közül is sokan életüket vesztették. A terrortámadás óta világszerte, így Kiskunfélegyházán is megemlékeznek azokról az emberekről, akik meghaltak ezen a napon New Yorkban, vagy más tragédia során megsérültek, elhunytak.

Rendhagyó módon ebben az esztendőben nem emlékfutással tisztelegtek a félegyháziak, hanem egy haranglábat avattak a tűzoltóság bejáratánál. A megemlékezésen a magyar és az amerikai himnuszt követően elsőként Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet. Beszéde után koszorút helyezett el a haranglábnál, amelyet Kovács Attila ácsmester készített, a harangot pedig a tűzoltóság a bugaci hittanyától kapta „kölcsönadományként”. A harang az év 52 hetéből 51-et a tűzoltóságnál lesz elhelyezve. A fennmaradó egy hétben a hittanyán kondul meg a lelkigyakorlatos táborban, hogy egybe hívja a fiatalokat.

A haranglábat Dr. Finta József érseki helynök áldotta meg. A megemlékezésen Retkes Illés, nyugalmazott tűzoltó parancsnok és a nagykövetség kulturális attaséja is részt vett. Az attasé beszédében köszönetet mondott a félegyháziaknak, hogy a harangláb felállításával tisztelegnek a terrortámadás áldozatai előtt. Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az avató ünnepségen, ezért levélben tisztelgett a hősi halált halt tűzoltók emléke előtt. Végül Leiz Gábor, a Kiskunfélegyházi Tűzoltóság parancsnoka szólt az egybegyűltekhez, aki a megemlékezést a harang megkondításával zárta.

Forrás: http://felegyhazitv.hu/