Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FTSZ - Újabb pert bukott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2013.10.18

ftsz.jpgEmlékeztetőül:

Hódos Béla volt az, akit a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete az aktív állományból egyedüliként védettnek jelölhetett és jelölt is. Ezt a jelölést az FKI igazgatója előbb tudomásul vette, majd ettől függetlenül megszüntették Hódos Béla szolgálati viszonyát.

A megtartott tárgyaláson az alperes FKI még csak nem is képviseltette magát.

A bíróság a benyújtott kereset és a meghallgatott tanú tanúvallomása után ítélethozatalra vonult vissza. A meghozott ítélet szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szakszervezet tisztségviselőjének szolgálati viszonyának megszüntetésében jogsértően járt el!

A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének álláspontja mindig is az volt, hogy a munkáltató nem szólhat bele a szakszervezet belső életébe – így különösen abba, hogy tagjai közül kit választ szakszervezeti tisztségviselőnek az Alapszabálya alapján, illetve nem vonhatja kétségbe a bejelentett tisztségviselő képviseleti jogosultságát. A munkáltató nem hagyhatja figyelmen kívül a jogszabály alapján bejelentett szakszervezeti tisztségviselő védettségét, és nem állapíthatja meg azt, hogy maga úgy gondolja, hogy nem tisztségviselő a bejelentett személy. Ennek tükrében nem teheti meg, hogy az egyetértését nem kéri a védett tisztségviselő szolgálati jogviszonyával összefüggésben.

Megjegyezzük, hogy szerintünk különös súllyal bír, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tudatosan elferdítve írja le az eseményeket, miszerint ők hiába vették tudomásul a tisztségviselő bejelentését, amikor az érvénytelen munkáltatói intézkedésnél nem hivatkozott erre a tisztségviselő. Hiszen pont ők azok, akik érvénytelen intézkedést tettek, így nem érthető a hivatkozásuk.

Fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy a védelem időtartama vonatkozásában a Kúria következes álláspontja, hogy a tisztségviselők munkajogi védelmének kezdete a tisztségviselő megválasztásától függ, nem pedig attól, hogy a munkáltató mikor tudja ezt meg.

Mivel álláspontunk szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság – tudatosan – megsértette a jogszabályban rögzített felperest megillető jogokat, így kértük a megjelölt jogainak megsértésének a megállapítását és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság eltiltását a jövőben ettől.

A labda most a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság térfelén pattog. Kíváncsian várjuk, hogy egy ekkora pofon után lesz-e kedvük fellebbezni az ügyben...

Forrás: ftsz.hu