Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


25 éve itthon a nyíregyházi tűzoltókincsek

2011.06.29

kincsek.jpgNyíregyháza - Becses gyűjtemény került napvilágra, köztük a nyíregyházi tűzoltók által az 1884-es megalakulás óta összegyűjtött értékek színe-java.

A milánói nemzetközi tűzoltóversenyen a nyíregyházi önkéntesek által elért siker 105 (tűzoltósági segélyhívószám!) éves évfordulóját követően, újabb történeti vonatkozású, a tűzoltósághoz szorosan kapcsolódó évfordulóról illik megemlékeznünk. Ez pedig a II. világháború során Ausztriába menekített és elásott nyíregyházi tűzoltó relikviák, bravúros régészeti feltárásának immáron 25 éves évfordulója.

1944 őszén a közeledő front elől Nyíregyháza teljes tűzoltósági személyi állománya szerekkel és felszerelésekkel együtt elhagyta a várost. Ládába csomagolva magukkal vitték féltve őrzött kincseiket is. Hosszú és kalandos útjuk az Ausztriai Linz melletti Berg községig vezetett. A tűzoltószereiket az 1945 derekán a megérkező amerikai hadsereg hadizsákmányként lefoglalta, a kincseiket azonban nem adták, 1945 szeptemberében, még hazaindulásuk előtt egy szemetesgödör aljában elásták.
Koppant az ásó hegye

Negyven esztendő múltán, Németh Péter a Jósa András Múzeum akkori igazgatója, Bene János történész munkatársával évekig tartó előkészületek után 1986 júniusában jutottak el az említett osztrák falucskáig, hogy itt, 40 év után az első külföldön végzett magyar ásatási munkálatokat megkezdjék. A történeti hűség miatt megemlítendő, hogy velük tartott Pattantyús A. Miklós geofizikus és Szikora István gépkocsivezető is.

Maga az ásatás 1986. június 23-28. között zajlott. A rendelkezésre álló meglehetően kevés és pontatlan adat ellenére nagyjából sikerült behatárolni a lehetséges helyszínt, majd – az első két nap sikertelensége és csüggedése után után – június 25-én szerdán aztán koppant az ásó hegye egy elásott láda tetején.
… és felnyílt a láda a tűzoltók kincseivel…

A láda felnyitása után a korábbi remények valóra váltak, 35 darabos kincsgyűjtemény került napvilágra, köztük a nyíregyházi tűzoltók által az 1884-es megalakulás óta összegyűjtött értékek színe-java. Az ásatás, régészeti feltárás önmagában is kiválóan szervezett és végrehajtott munka volt, a korabeli sajtó is szenzációként kezelte.

Nekünk, mai tűzoltóknak a múlt tisztelete, szakmai elődeink dicsősége fontos szellemi erőforrás. Azok a felhalmozott értékek, amelyeket ránk hagyományoztak eleink, büszkeséggel töltenek el, ugyanakkor felelősséget is jelent a szellemi és tárgyi örökség megőrzése.

Mostani évfordulón együtt örül a megye tűzoltó társadalma a nyíregyháziakkal, és hálával gondol mindazon emberekre, akik visszaszerezték a számukra oly fontos relikviákat – írta Leskovics Zoltán tűzoltó őrnagy, tűzoltósági felügyelő.Forrás:Szon.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.